Saturday, July 28, 2012

Bilaku Merindu~

Hari ini merupakan sesi orientasi bagi mahasiswa/i yang melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah dan kedoktoran di Universiti Brunei Darussalam. Aku merupakan salah seorang daripada mereka. Aku tidak pasti bagaimana untuk meluahkan perasaanku yang sebenarnya. Gembira, sedih, teruja, berdebar, takut dan macam-macam lagi. Baru 2 tahun ku meninggalkan alam universiti dan kini aku kembali lagi. Sesungguhnya aku benar-benar nervous dan..entah. No words can describe my feelings. Aku sedih juga sebenarnya sebab kawan-kawanku tiada di sisi. Sedihlah sangat. Tapi on the other hand, aku rasa gembira kerana mendapat peluang ini. Alhamdulillah.

Hari pertama aku mula menjejakkan kaki ke universiti sudah disambut dengan ke-tidak-lancar-an pengurusan oleh ahli sukarelawan yang terlibat dengan sesi orientasi. Ah well, who am I to judge kan? Mula dari sana, aku sudah mula tersentuh hati. Terkenang saat-saat aku dan kawan-kawanku sewaktu bertugas sebagai Majlis Perwakilan Pelajar dahulu. Kami juga pernah mengalami situasi sebegitu. Ingin saja ku mengalirkan airmataku tadi bila perasaan rinduku mula membuak-buak.

Sebaik sahaja pendaftaran selesai, sesi taklimat bermula. Macam biasalah. Taklimat... So, yeah... And when it came to HEP matters, sekali lagi aku hampir saja emotional breakdown. Bukannya apa. Kerana teringat lagi kawan-kawan MPP ku dahulu. Sungguh, aku rindu. Rindu sangat-sangat. Ku tahan saja airmataku dari mengalir. Terlalu banyak kenanganku bersama mereka. Terlaluuuuuu banyak. Penerangan daripada pegawai HEP pun tidak dapat ku fokus. Entah mengapa. Setiap sudut di Senate Room itu mengingatkan aku pada teman-teman MPP ku dulu... :') Nasib baiklah aku tidak menangis pada waktu itu juga.. Kalau tidak, entahlah apa akan terjadi.



Selepas dari sesi taklimat, aku dan kawanku mula sibuk menguruskan hal-ehwal scholarship dan pendaftaran modul untuk program kami. Aku mengambil Master in Management. Satu dunia baru buatku. Mana tidaknya. Kelulusanku dulu Bachelor of Science (Education). Tau-tau, belajar peringkat sarjana di dunia baru. Tidak dapat dinafikan bermacam-macam yang ada di dalam mindaku. Resah gelisah, takut, negative thinking, mediocre dan sebagainya. Ya lah, mostly yang ambil programme ni orang-orang in-service, background finance and accounting. Aku pula? Background Mathematics dan Biologi. Memang, aku ingin nangis juga sebenarnya sebab terlalu nervous. Kerana dunia ini begitu asing bagiku.

Tapi aku percaya, Tuhan telah memberikan aku satu peluang keemasan. Aku percaya Dia bagi aku peluang ini sebab Dia tahu aku akan dapat melakukan yang terbaik. Insya Allah... Ada hikmah di sebalik semua ini. Aku percaya. Mungkin sebab tadi aku culture shock, dan dah 2 tahun meninggalkan UBD. Sebab itu aku rasa asing sangat. Plus, tidak ramai kawanku yang ada. Kalau ada pun, program lain... Dan aku percaya, this is my best choice. I won't step back. Instead, I will pursue and will stay strong, insya Allah... Hari Isnin ini akan bermula satu period baru di dalam hidupku. Semoga akan dipermudahkan perjalananku kali ini. Amin amin amin~!

 


Monday, July 23, 2012

RaNdOm...

This afternoon I decided to stay at home to get a good rest. And yes, I did. It had been such a busy week for me and all I need is just a good rest in one afternoon. Alhamdulillah, I had it enough :) I played around with my iPad while watching the TV. And got myself so spoiled in the air conditioned living room. It was already 4 pm and my fingers automatically changed the TV channel to Nickelodeon. Yes, Nickelodeon. And there it was. One of our favourite TV shows, Victorious. My siblings were in their room, so I watched it alone. I found this episode of Victorious to be awesome. Awesome because I fall in love with Leon Thomas' and Victoria Justice's Song for You. Somehow the song really gave me a good feeling. I felt like in love. :) Then, it was iCarly. And yes, it was also an awesome episode. When Carly thought she loved Freddie because Freddie saved her from being hit by a taco truck. Really, both TV shows made me feel...happy inside :)

And that made me think. Hard. Actually, I have been thinking about this since a few weeks ago. It just came straight into my mind. How old am I exactly? Really. How old am I? I was born 26 years ago but then I realise sometimes I don't act or think like a 26 year old lady. Sometimes I act like a teenager. And I just can't take life so seriously that I let myself to laugh over mistakes I have done. For me, mistakes aren't mistakes. They are just lessons.

Yes, I found myself to get along well with teenagers. Boys and girls. I used to teach year 11s and year 7s, and I got along well with year 11's more than year 7... I think it is because I am the eldest in the family and I have one sister and two brothers whose ages range between 23 to 15 years old. I love what they love and I dislike what they dislike, too. They get along well with my likes and dislikes too, but not all the time. We have our own language that others don't understand, including our parents. Tee-hee...

Anyhow, I keep telling myself to be me despite of what others think about me. I always remind myself that I know who I am and I don't want other people's opinions to change who I am inside. And for every obstacle I face, I can feel that I am getting stronger inside because I know, God is always with me. Yes, I do mistakes. A lot of them. And the most important thing is...I learn. I change. For good. And I know, I have a wonderful family and friends (though not many) who love and understand me. Thank you.... :) I don't need that many friends as long as I have my family and friends who are always there to support me. And I make sure to be there for them too. Always.

Sunday, July 22, 2012

Wahai Si Rama-rama

Hari ini aku dan keluargaku meluangkan masa bersama melawat ke Tasek Merimbun, tasik yang terbesar di Brunei. Ia terletak kira-kira 10 minit saja dari rumah Nenek. Kami ke sana bersama sepupuku, Arman yang baru sahaja berumur 6 tahun. Tempat pertama yang kami lawati ialah Taman Kulimambang. Kulimambang ialah perkataan Brunei yang bermaksud rama-rama. Sebaik sahaja melangkah kaki ke dalam taman itu, aku sudah melihat beberapa ekor rama-rama dan kupu-kupu terbang. Hatiku melonjak gembira. Sungguh indah ciptaan Tuhan. Kami meluangkan masa kira-kira setengah jam di situ. Dan aku menghabiskan masaku mengambil gambar beberapa ekor rama-rama yang cantik. Cuaca yang agak panas dan lembap tidak lagi terasa setelah melihat gelagat pelbagai jenis rama-rama dan kupu-kupu serta hiasan beberapa jenis bunga di taman itu. Oh, sungguh indahnya...

Selepas dari sana, kami melawat Dewan Pameran Tasek Merimbun. Sebuah balai pameran yang mempamerkan kehiduapan liar dan tumbuhan yang ada terdapat di kawasan tasik. Destinasi terakhir kami ialah Tasek Merimbun. Walaupun sudah beberapa kali kami pergi ke sana, namun hati ini tetap menyintai tempat yang sungguh indah dan tenang itu :) Aku dan adik-adikku serta Arman meluangkan masa bersantai di pondok yang dibina di atas tasik manakala Babah dan Mummy bedudun ke rumah saudara yang terletak tidak jauh dari situ. Dan, aku terjumpa sahabatku, Nad dan her sisters di sana! :D :D :D :D Surprise! Surprise! Below are some of what we've seen tadi :) Believe me, it's more more MORE awesome when we experience being there!











Friday, July 06, 2012

Aku Cuma Sokong Zizan...Betul...Tak Tipu...

Selamat malam :) Sudah lepas waktu tengah malam sekarang. Mataku belum mengantuk lagi. Aku baru saja pulang dari menghadiri Majlis Berbedak saudaraku di Kampong Serasa, Muara. Bulan ini banyak jemputan kami terima. Orang kahwin, malam berbedak, majlis berbedak mandi, tahlil dan doa arwah. Murah rezeki :) 

Semalam aku dan sahabat-sahabat yang tersayang pergi menonton wayang Mael Lambong. Ok lah ceritanya... Out of 10, I give 7. Kami duduk depaaaaan sekali. Itu pun seats yang kebetulan kosong untuk 5 orang. Phew :) Apapun, the movie was hilarious. Siapa-siapa yang ingin ketawa dan perlu hiburan, just go for it. And...Zizan handsome. Hehe~ "Nampak hidung Ganu" kata Sut ;) 


Anyhow, talking about Zizan kan, I am really a fan of his. One of my friends cakap aku obsessed. Another friend cakap aku fanatik. Ada yang cakap peminat setia. Aku tidak pasti yang mana satu term yang suit me the best tapi all I know is that I support Zizan. Tahap obsessed tu, tidak sampai lah. Peminat setia...hm..ada juga movie nya yang aku tidak berminat nak menonton. Fanatik..I don't think so. Hm...'Fan' tu bukan berasal dari 'fanatik' ke? Hehe.. Apapun, I am just one out of thousands of his supporters who support him in this industry. Dan tadi aku cek my images in twitter. Terkejut juga. Banyak gambar Zizan rupanya. Adoi~ Tu belum termasuk yang sudah hilang dari 'recent images'. Belum lagi kisah kehadiran Zizan dalam mimpi-mimpiku. Hm..bolehlah mungkin aku dikatakan peminat setia. Tapi bukan obsessed.

Photo credit : supersimplegirlwithcamera.tumblr.com

Aku selalu share anything pasal Zizan ni dengan kawan aku, Sut. Hehe.. Dia saja yang faham akan aku. Nad juga :) Thanks guys for listening to my rubbish talks about Zizan. Haha.. Kadang-kadang, I feel guilty juga sebab I found myself talking a lot about Zizan. Sometimes I found myself typing "Zizan" into Twitter's search bar. Tanpa disedari. Unconsciously! And it happens everyday. Hai, dah nama minat kan...Nak buat macamana.. Even my family pun faham. Tengok Zizan, diorang tentu ingat aku. Sampaikan kawan aku yang dari Kuching pun cakap "Tengok Zizan, I terus ingat u" Hah, kan naya tu...

He's follows me at Twitter :)

Kadang-kadang, aku malu juga. Sebab macam aku seorang saja yang minat giler kat Zizan. Aku tengok, orang lain macam biasa. I'm so sorry my girls kalau aku ter-over sikit pasal Zizan ni. No one else to share my happiness...And no one else understands me more like you girls do. Love you Sut&Nad~ Yelah, 'kehadiran' Zizan tu tepat pada waktu aku ditinggal pergi oleh yang pernah bertakhta di hati. Jadi, Zizan memang dah jadi sebahagian dari hidup aku. Memang bermakna bagiku, walaupun dia seorang artis yang langsung tidak tahu akan diri ini. (Hopefully nobody pukes by the end of this paragraph).


Anyway, whatever people will say, I support Zizan. Jozan. Both. Harap-haraplah suatu hari nanti aku dapat bersua muka dengan dia.... :) Yea, dia tak tau aku exist pun. Tapi takpelah, at least Tuhan tahu isi hatiku untuk dia :) Ku sentiasa doakan kejayaan Zizan dan semoga dia sentiasa bersih dan terpelihara dari segala kontroversi serta akan cepat bertemu jodoh yang baik. Amin~

Tahun 2012 tahun Zizan.

Monday, July 02, 2012

Baby uncle~

Malam ini aku dan Mummy serta Adik pergi ke Hospital RIPAS untuk melawat cousin baru aku ^_^ Anak lelaki pertama kepada Uncle Winnie dan Aunt Amey yang lahir pada jam 1215 tengahari tadi. Sebaik saja kaki ini melangkah masuk ke dalam wad, bau yang begitu harum mula keciuman. Ahhh... Bau anak damit yang baru lahir... ^_^ Terasa tenang di hati ini tiba-tiba... Dan apabila mata ini melabuh pandangan ke wajah sepupu baruku, hatiku tersentuh... Ingin saja ku mengalirkan airmata. Wah...cantiknya...sucinya...hati ini memuji kebesaran-Nya :') Apa pun, sekalung tahniah buat Uncle Winne dan isteri kerana selamat menimang cahayamata yang pertama :)