Sunday, October 28, 2012

Doa dan usaha


Aku ternampak ayat ini di Twitter timeline ku. Aku sungguh tertarik dengan susunan ayat itu dan sekali gus aku bagaikan terasa hatiku terpujuk. The original tweet is as shown below. He is Syamsul Yusof's cousin:


Sweet kan? As a Hawa, I interpret is as a Hawa :) "Sentuhlah hatinya dengan doa. Yakinlah, mencintai dalam diam itu juga doa" Wah~ :) Betul, hati ini terasa bagaikan dipujuk dengan susunan ayat yang ringkas namun indah ini. I pray for dia setiap hari. (ehem, siapa? Adalah...Cinta dalam diam kan? So, diam je lah. Hehe) Semoga doaku untuk dia sampai ke hatinya... :) Betul, macam kata Zizan dalam program Selami Jiwa bersama Dato' Fadzilah Kamsah kelmarin, aku pun percaya dengan kekuatan doa. Never underestimate the power of doa.

Di sepanjang perjalanan hidup ini, doa lah yang memberi kekuatan pada diriku untuk terus menghadapi dugaan demi dugaan yang datang. Alhamdulillah, berkat doa yang bersungguh-sungguh dan disertai dengan kepercayaan terhadap-Nya, apa jua yang dihadapi dapat ku tempuhi dengan tenang dan sabar. Walaupun adakalanya aku hampir berputus asa, namun ku gagahi jua. Sebab aku percaya, setiap rintangan yang datang adalah pelajaran yang diberi olehNya. Pelajaran yang membina diri. Really, we never lose anything in life. We gain. We always gain something. Sekali pun kita diberi musibah yang amat hebat dari-Nya, we really never lose anything. Sebab dari musibah itulah Dia beri kita pengajaran untuk lebih memperbaiki diri. Kan? :)

Lagi satu, I believe in the Law of Attraction. It's not that aku anggap that law as a religion tapi I do believe in the power of believing and attracting. In my opinion, this is where the doa comes in. I don't really know how to explain it in words, tapi bila doa disertakan dengan usaha yang bersungguh-sungguh, mustahil apa yang dihajatkan itu tidak tercapai, dengan izin-Nya jua. Namun, sekiranya tidak tercapai, just believe, God has a better plan for us. He gives us what we needs, not what we wants, for He knows what's the best for us :) So, pray. And pray. And pray. He is always there for us. Waiting for us to pray to Him.

Found this image in http://insannankerdil.blogspot.com/2010/12/penat-menanti-kemustajaban-doa.html



Thursday, October 25, 2012

Makin hari makin sayang Zan~

Hi! ^_^ Semenjak-dua menjak ni, aku banyak tweet tentang Zizan dan Zizan's Twitter Family. We all dah sepakat untuk ber'kempen' mengundi Zizan beramai-ramai untuk Shout! Awards ni nanti. Kami mengajak sekali semua peminat-peminat Zizan untuk mengundi Zizan bersama-sama. Seronok juga bila tengok kami semua simpan gambar Zizan untuk profile picture twitter kami :) Can feel the family spirit! Even Zizan sendiri pun tweet macam ni:

Hee..Terasa diri ini dihargai oleh Zizan ^_^ Makin hari makin sayang~ Apapun, all the best for you Zizan! Kami semua akan sentiasa menyokong Zizan sampai bila-bila :)

Ni adalah (some) stuffs I did just for Zizan's Twitter Family. (Thanks Mel for all the photo tags!)



Photo credits to Eh Magazine Nov 2012

Photos credit to www.shoutawards.com.my


Ni aku ambil shot by shot waktu Zizan join program Anda Ada 60 Saat

Salam Aidiladha :)

Salam Aidiladha buat seluruh umat Islam yang menyambutnya :) Tadi kedengaran suara Takbir bergema di TV setelah usainya azan fardhu Maghrib. Hati ini terasa sayu mendengar kemerduan suara yang melantunkan takbir yang sungguh indah itu. Terdiam seketika menghayati kalimat-kalimat indah yang dialunkan sebegitu merdu. Berterima kasihku kepada Mu kerana masih lagi bernafas diri ini untuk menghayati alunan takbir Raya. :')

Tadi tengahari, aku dan Mummy sedang menonton siaran langsung penukaran kain kiswah Ka'abah di TV Al-Hijrah. Entah aku pun tak ingat macamana aku tertukar ke channel itu. Di sana, jam baru saja menunjukkan pukul 7++ pagi. Alangkah indahnya suasana di sana. aku sungguh terpegun melihat umat Islam yang sedang tawaf mengelilingi Ka'abah. Tidak terkata-kata untuk menerangkan perasaan di hati ini. Namun, cita-citaku ingin ke sana suatu hari nanti.

"Siuk usulnya ah di sana. Kan Islam ku ni. Kan merasa ku nanti ke sana. Mudahan badan sihat," tiba-tiba Mummy berkata. Aku yang sedang sibuk bermain iPadku tersentak. Hati terasa berbunga-bunga. Terhenti jariku bermain seketika.
"Bah, bila?" aku bertanya. Gembira. Terasa bagaikan diri ini sudah berada di sana. Dekat dengan-Nya.
"Nanti, Islam ku ni nanti," jawab Mummyku. Aku hanya terdiam. Gembira.Waaaahhhh~ :') Niat itu sudah ada. Kuat. Terasa dari cara Mummy bercakap :') Kuat hatiku ingin membawa dia ke sana suatu hari nanti. Semoga akan dipermudahkan jua. Amin~



Saturday, October 20, 2012

Zizan...for the nth time.


I had this conversation with Kak Needa yesterday. Her tweets touched my heart. Really. Dan ia membakar semangat di dalam diri agar tidak akan mudah mengalah dek pandangan negatif dari sekeliling. 'Him' in the tweet is Zizan, our hero. Memang tidak salah lagi pandanganku terhadap Zizan dari dulu. Dia sumber inspirasiku sejak dulu. I really wish I could write a biography of Zizan. He is such an amazing man!

Apapun, I am saying this over and over again. I learn a lot from him. His determination, his perseverance, his efforts... Semua tentang Zizan aku dapat pelajari. Yeah, I don't know him personally tapi somehow I can read him. Thanks to all the media. ^_^ And mungkin sebab perjalanan hidupku dengan Zizan is somewhat similar? Hehe~ And yes, 2012 is Zizan's year. Same with me. Banyak benda yang berlaku dalam hidupku tahun ini. There have been many changes taking place inside out of me and I am really living my life. To the fullest.

I can't express much today but it is enough for me to say (again and again and again), Zizan is my inspiration. 




Sunday, October 14, 2012

Let it go

Let it go. That's all I need to keep reminding myself of. That's all. Nothing else. Semakin difikirkan, semakin ia menghantui diri dan minda. Bukannya menerangi, malah mengaburi mata hati. Bukannya ingin mengelak tapi ingin belajar dari kesilapan orang. Memang begini kan hakikatnya? Lain manusia, lain ragamnya. It's how we handle the problems that matters the most. It is the state of mind that matters the most. Perceptions. Thoughts. Mind. Heart. Buruk hati, buruklah segalanya.

Wahai hati, biarkanlah apa yang orang lain ingin cakap. Biar mereka katakan apa saja yang mereka ingin katakan. Biarkan. Hanya engkau yang tahu apa yang kau mahu. Hanya engkau tahu siapa dirimu. Mereka berkata sedemikian kerana mereka ingin menjatuhkanmu. Ingin mengheretmu turun ke level mereka. Mereka mencemuhmu kerana mereka iri melihat kehidupanmu yang sebenarnya mereka berharap sangat ingin menikmatinya. Mereka memperlimu kerana mereka cemburu. And that makes you the star! You know God is always there with you. Inside you. Biarlah manusia-manusia ini bercakap sepuas-puasnya. Suatu hari nanti, mereka akan letih jua. Hati, kuatkanlah dirimu...

Phew.... *tarik nafas dalam-dalam, hembuskan perlahan...

That feels nice... Letting go of everything... Just nice... -n-

Thursday, October 11, 2012

Reminiscing sikit

"Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu, tapi sayang kan ku capai bintang dari langit untukmu" ~ Yuna. This song playing on repeat. The smell of my Garnier lotion. A peaceful night. Zizan. These are just some stuffs (and one person) that make me happy tonight. Tiba-tiba saja semua ni membawa aku kembali ke saat-saat Super Spontan. Waktu itu, aku masih mengajar di salah sebuah sekolah menengah. Sestiap Jumaat malam, tidak akan ku lepaskan peluang menonton Super Spontan. Sebuah rancangan yang berjaya menghilangkan stressku setiap minggu. And from there, I am getting fonder of Zizan. Entah, aku tidak pasti bagaimana untuk menghuraikan perasaan ini tapi perasaan ini sungguh indah dan menenangkan. Ada sesuatu di dalamnya yang membuatku merasa tenang dan nyaman. It's not always about Zizan but... yeah, I don't know. Just something. Hm...actually, Zizan is part of it, though. But the rest of it, I don't know. Only God knows how I feel. Whenever I feel this, I will smile. In fact, I am smiling now. :) Oh ya, tadi aku tweet Zizan dengan pantun rabak ku. Hahaha :D Tak sangka pula dia retweet~ :D :D Kuat betul penangan Zizan sampai followers aku naik mengejut. Hohoho~ And I loooooove that picture of him tengah prepare nak makan :D Comel lote~

Image source: @zizanrajalawak (Twitter)

Sunday, October 07, 2012

Hati ini...

Setiap hari, hati ini sentiasa diduga. Kadang kecil, kadang besar. Kadang kuat, kadang lembut. Positif, negatif. Macam-macam bentuk dugaan. Namun Alhamdulillah, semakin hari, hati ini semakin kuat menghadapi segala bentuk dugaan yang datang menerpa. Semakin hari, hati ini semakin mengenali mana yang baik, mana yang buruk. Bukan ingin perasan baik, tapi itulah hakikatnya. Menjaga hati bukannya mudah. Adakalanya ingin mengalir jua airmata namun setiap dugaan yang datang itu hanyalah pelajaran. Peringatan dari-Nya agar hati sentiasa dibaja dan dijaga dengan mengingat pada-Nya. Menjaga hati sendiri sudah terasa susah inikan pula hati orang lain. Bagaikan sekuntum bunga di padang pasir, manakan mampu menghiasi semua. Semoga hati ini akan sentiasa dilindungi dari maksiat batin. Jauh dari segala penyakit hati. Amin...

Image source: www.diarihati.com

Tuesday, October 02, 2012

Cinta

 Jika yang kau genggam itu berduri dan membuat tanganmu berdarah,
mengapakah engkau tetap mempertahankannya?

Apakah itu karena dia demikian bernilai,
atau karena engkau sudah sama sekali tak menghormati dirimu sendiri?

Sejak kapankah engkau berhenti berharap hanya kepada Tuhanmu?

Ingatlah, yang kau sukai belum tentu baik bagimu,
seperti yang tak kau sukai belum tentu tak baik bagimu.

Mungkinkah
engkau semakin disedihkan ini agar engkau mengupayakan yang lebih baik bagimu?

Tujuan dari cinta adalah membahagiakanmu.

Jika tidak membahagiakan, pasti itu bukan cinta.

Image source : winteryknight.wordpress.com