Saturday, October 18, 2014

Cantiknya rencana Tuhan

Suasana petang itu sungguh nyaman. Sesekali terasa angin sepoi-sepoi bahasa membelai lembut wajah manis si gadis. Sambil berdiri di sudut beranda rumah, si gadis merenung keluar jalan yang berada tidak jauh dari situ sambil menikmati keindahan alam yang ada di sekelilingnya. Sungguh, sungguh tenang rasanya. Sebuah jam lama yang diletakkan di bahagian ruang tamu rumah tiba-tiba berdenting, menunjukkan pukul 4 petang. Lamunan si gadis terhenti seketika... Dia menoleh ke arah jendela di belakangnya, niat di hati ingin melihat suasana shooting di dalam rumah. 'Oh, masih sibuk,' bisik hatinya, sambil memerhatikan para pelakon dan pengarah yang sedang sibuk berbincang. Dia menyambung kembali aktiviti merenungnya sambil melayan bisik hati sendiri. 'This is just..beautiful,' bisik hatinya lagi. Si gadis merasa hatinya bagaikan dibelai dan dipujuk ketika itu dengan keindahan suasana kampung yang permai serta hiasan alam yang ada di sekeliling rumah kayu yang baru pertama kali dinaikinya itu... Bunga yang berwarna-warni yang ada di sekeliling rumah itu bagaikan mengerti betapa bahagianya rasa di hati si gadis.

Bunga kertas @ bougainvillea berlatarbelakangkan rumah kampung tempat shooting
Si gadis berfikir lagi...sambil mengimbas kembali tujuan mereka ke sana pada petang itu. Mereka ke sana sebenarnya tidak berancang. Semuanya impromptu! Cuma melalui pesanan di Whatsapp, semuanya terus menjadi. As always... Itu pun setelah keputusan dibuat dua atau tiga jam sebelumnya. Dia ke sana bersama dua orang temannya, Ana dan Wan, dan penuntut-penuntut universiti yang juga merupakan anak buah Ana untuk menjalankan sesi shooting bagi projek MIB mereka. Niat di hati hanya ingin menemani Ana dan kumpulan penuntut tadi dan juga ingin explore kawasan baru yang tak pernah dijejakinya. Dan keputusannya tepat. Dia berasa sungguh beruntung mempunyai kesempatan dan peluang itu kerana dia diberi rezeki nikmat menghayati alam pemberian Tuhan di depan matanya sendiri. 

Dentingan jam yang merdu membuai hati dan perasaan yang sedang berbunga-bunga
Pada pagi hari yang sama, si gadis dan teman-teman production Ulfah Jannah telah dijemput untuk menghadiri Majlis Sambutan Hari Guru yang diadakan di Pusat Dakwah Islamiah. Ia memang satu kenangan yang tidak dapat dilupakan apabila pihak Pengerusi dan AJK majlis telah sebulat suara mengambil keputusan untuk menayangkan video drama pendek hasil team Ulfah Jannah ketika majlis. Betapa terharunya rasa di hati bila melihat video yang diusahakan mendapat penghargaan yang sebegitu tinggi sehinggakan ramai yang memuji hasil kerja team Ulfah Jannah. Mengalir juga airmata bila drama tersebut ditayangkan bagi tontonan para guru yang hadir di majlis itu. Rata-rata guru memuji team Ulfah Jannah kerana berjaya menyampaikan message yang bermakna buat mereka... Si gadis tersenyum sendiri memikirkan perjalanan dan perjuangan team Ulfah Jannah. Sebuah perjalanan yang memberi kesan terdalam di hatinya.

Si gadis termenung lagi... Memikirkan perjalanan hidupnya hingga kini. Yang penuh dengan warna-warni kehidupan. Dia berasa sungguh beruntung dan bertuah kerana mempunyai keluarga dan teman-teman yang memahami. Dan dia berasa sangat-sangat bersyukur kerana dilibatkan dengan team Ulfah Jannah. Sungguh-sungguh sayangnya dia dengan mereka ini...Hanya Tuhan saja yang tahu betapa sayangnya dia dengan mereka. Sebelum ini, si gadis tak pasti sama ada wujudnya orang-orang yang mempunyai cara pemikiran, minat dan tujuan hidup yang sama. Turns out, mereka ini adalah kawan-kawannya sendiri. Yang memang selama ini sudah pernah kenal sewaktu di universiti dahulu. Cantik sungguh rencana Tuhan. Dipertemukannya mereka dengan cara halus dan akhirnya, dengan wujudnya talian persahabatan dan niat yang sama, team Ulfah Jannah pun ditubuhkan... Betapa sayangnya dia dengan sahabat-sahabatnya di sini. Baginya, setiap detik yang dilalui bersama mereka terasa begitu indah dan bermakna. Malahan, baginya, setiap detik yang dilalui mempunyai kenangan yang tersendiri... Sungguh indahnya nikmat bersahabat kerana-Nya. An-Nisaa juga merupakan sebahagian daripada team Ulfah Jannah dan ini membuatkan rasa sayangnya terhadap pertalian persahabatan yang dibina begitu mendalam... *touching kejap...fuh~* Apapun, dia menyayangi mereka kerana-Nya <3 Mereka sentiasa ada di dalam hati dan doanya di setiap masa... -n-

Drama Pendek Dakwah hasil team Ulfah Jannah - Guru oh Guru

Thursday, October 09, 2014

Hati dan kenangan

"Eh, bulan tujuh, 2008 tani ke KL jua," kata Haziq, sambil menggerakkan jarinya dalam bulatan, memberi maksud bahawa mereka semua pernah pergi ke KL bersama. Naila confused sekejap. 'Huh? Bila ku pernah ke KL sama durang?', bisik hati kecilnya. Naila melihat wajah Haziq dengan muka yang penuh tanda tanya. Minda Naila dengan pantas cuba mengingati kembali kenangannya bersama mereka. "Eh, kitani menari jua dulu," sambung Haziq lagi. Seperti pancaran kilat, kenangan itu kembali semula. Satu-persatu kenangan mula hadir ke dalam benak dan fikiran Naila. Bagaikan butang rewind ditekan, kenangan 2008 kembali semula. Naila terus mengiyakan kata-kata Haziq dengan berat hati. 'Awu ah, banar jua,' bisik hati Naila lagi.

Her another friend, Rossa, pun terus mengiyakan kata-kata Haziq. In fact, Naila, Rossa dan Haziq pernah ke KL bersama untuk menjayakan program lawatan universiti di sana. "Serious Ziq, aku nda ingat banar-banar tu tani ke sana ah... Memoriku terpadam sudah tu," jawab Naila sambil merenung dalam mata Haziq. Serius. Naila dan Rossa sama-sama mengaku bahawa mereka sudah lama memadamkan kenangan mereka di sana di atas sebab-sebab yang tertentu. Ada lah sedikit cebisan kenangan yang Naila boleh ingat tapi tak semua. Dan Naila sendiri telah lupa insan yang bersamanya ketika itu. Memang dia ingin melupakan jua dan sebolehnya dia tak ingin mengingati kenangan itu kembali. Haziq cuma terdiam, wajahnya kelihatan seperti sedang berfikir...mengingati kenangan lama... 

Bermula dari sana, ketiga-tiga sahabat itu mula berbicara mengenai hati dan kenangan. Haziq berkata bahawa dia tidak mudah melupakan perkara silam dan baginya, tidak semua kenangan boleh dilupakan. Rossa memberitahu, ada sesetengah kenangan yang kita boleh pilih untuk melupakan dan memang ia tidak akan ada lagi dalam ingatan. Naila dan Rossa sependapat mengenai hal itu. Dan pada ketika itulah, timbul cerita-cerita lama sewaktu mereka berada di zaman persekolahan. Terdengar gelak tawa tiga bersahabat itu di dalam restoran sushi kegemaran mereka. Sesekali timbul kembali perbincangan mereka mengenai hati dan kenangan. 

Dan Haziq memberitahu, baginya, kenangan bagaikan gelas yang pecah. Walaupun dibersihkan, tetap ada sisanya walau kecil. Naila terdiam sebentar mendengar ungkapan dari Haziq dan melihat wajahnya dengan penuh pengertian. Naila faham maksud Haziq.... "Awu, banar pulang tu Ziq tapi kalau aku, ku vacuum tu semua. Nda lagi ada tinggal," jawab Naila. Rossa pun turut mengiyakan. Haziq cuma tersenyum sedikit dan memberitahu baginya ada sesetengah kenangan itu amat berharga. Kalau teringat kembali, pasti masih terasa akan kesan kenangan itu di hati... Dan mereka bertiga mula berbicara mengenai move on dan letting go... Entah macamana boleh topik itu menjadi perbincangan mereka pada malam itu. Sebenarnya, pertemuan mereka malam itu tak dirancang. Naila yang mengajak mereka petang itu selepas waktu bekerja untuk menemaninya makan sushi kegemarannya. Sebelum itu, seorang lagi sahabat mereka, Dira, turut sama menikmati early dinner tapi she had to go early. Dan plan mereka untuk membuat advanced birthday surprise untuk Rossa menjadi! ^_^ 

Di sepanjang perjalanan pulang, Naila memikirkan kembali perbincangan mereka malam itu. Ingin lagi rasanya duduk berbincang mengenai topik moving on dan letting go bersama mereka tapi...Masa begitu cemburu waktu itu. Takpelah, mungkin lain kali. Seperti Haziq kata, "Of all people, aku cakap pasal ani sama kamu". Like, yes. Of all people, Naila had that discussion with them.... And it made her feel more thankful for having them in her life as her good friends. Semoga ukhuwwah yang terjalin ini akan membawa ke Jannah... Amin.. :)

"Dalam hidup ini, tidak ada istilah kebetulan. Setiap perkara yang berlaku akan menjadi asbab kepada perkara yang lain pula - Bonda Nor, Saya Tunggu Awak"

Monday, October 06, 2014

Ready to love.

Semalam merupakan hari terakhir team Ulfah Jannah mengadakan sesi shooting Guru oh Guru. Semuanya berjalan dengan lancar, Alhamdulillah... "Trust Allah and everything will always turn out fine" Magic, setiap yang kami kekurangan pada setiap kali shooting, mesti ada saja yang boleh mengganti. Mungkin itulah di antara bukti tanda restu dariNya kerana niat kami hanya satu...iaitu untuk menyebarkan dakwah. Sekarang, filem pendek Guru oh Guru sedang di dalam proses editing. Can't wait for its release! *iski*

Anyway, lately kan, I have been thinking a lot. Like, a lot. But I can't really put them in proper words. Let's try to put them in a poetry, like this:

Ingin rasanya aku lari
Lari dari yang membelenggu fikiran
Lari dari yang mengikat hati
Tapi...
Aku tak mampu
Aku tak berdaya
Kerana hati ini
Kerana fikiran ini
Sentiasa menuju ke arah itu
Aku pasrah
Aku redha
Aku hanya serahkan padaNya untuk menentukan
Kerana aku tau
Dia Maha Mengetahui siapa yang aku perlukan
Dan siapa yang perlukan aku

So, yeah :) Nasihat kawanku masih melekat di mindaku. 'Be open'. I know, I am in the state of 'be open' now. As I posted before, I have already found the answer during my vacation and that answer had led me to many conclusions. It, too, led me to the state of 'be open'. It feels good :) And now, I can confidently say, I am ready to love again...I'll just let the time decides cos' I know setiap perancangan Allah itu memang sempurna. "Trust Allah and everything will always turn out fine" 

Anyhow, I miss Terengganu already! Huhuhu~ I miss Ibu, Zizan and his whole family. And I miss my ZTF family too! T_T Thinking of having another vacation with them. Semoga dipermudahkan semunanya. Amin~

Saturday, October 04, 2014

#HatiTerpujukSudah ... di malam Raya Aidiladha

"Ibrahim a.s mampu mencari tuhan dengan cara Mentadabbur Alam.
Bintang-bintang yang berkerdipan, bulan yang indah menawan, itu yang pada mulanya disangka tuhan. Namun tatkala malam bertukar siang, semuanya itu hilang. Lantas matahari pula dianggap tuhan.
Dan bila malam tiba, ternyata matahari juga tidak kekal lama. Ibrahim a.s sekali lagi merasa kecewa.
Akhirnya, dengan jalan mentadabbur alam, misi mencari tuhan ditemukan. Sedarlah Ibrahim bahawa Allah yang Maha Besar ialah tuhan semesta alam.
Tanda kekuasaan Allah ada di mana-mana. Langit yang tidak bertali, bumi yang tidak bertiang, burung-burung yang bebas berterbangan. AllahuAkbar, hebatnya alam ciptaan tuhan.
Tadabburlah alam ciptaan tuhan walau hanya keluar sebentar di luar halaman.
Salam Aidil Adha, Maaf Zahir Batin. Taqabbalallahu minna wa minkum.
Selamat Menjalani Majlis Ibadah Qurban. Semoga semua amalan diterima Allah Ar-Rahman."

Photo courtesy of Lensa Syuna Artworks, 2014
Aku menerima message kisah Nabi Ibrahim a.s. di atas melalui wall FB ku, daripada sahabat An-Nisaa ku, Ana July. Kisah Nabi Ibrahim a.s. merupakan salah satu daripada kisah-kisah nabi yang sentiasa aku ingat sehingga kini... Dan di saat aku membaca message ini, hatiku tersentuh...lagi... Mataku terasa berkaca...Terasa sejuk dan tenang di dalam hati hingga menusuk ke kalbu...

Di dalam perjalananku dari Bandar Seri Begawan hingga ke Tutong pada malam ini, hujan turun renyai-renyai. "Rahmat", kata Zizan (he informed us as soon as he reached Terengganu tadi sebab Ganu pun hujan katanya). Takbir Raya bergema di radio, menyentuh dan memujuk setiap hati yang menghayati setiap ayat yang dialun dengan begitu merdu. Sungguh tenang rasanya bila hati ini dapat merasai dan mengerti akan keindahan takbir Raya yang begitu syahdu. #HatiTerpujukSudah Aku teringat lagi message yang dipost oleh sahabatku tadi. Tiba-tiba, aku terkenang sewaktu aku berada di Masjid Kristal tempoh hari. Dan, aku mulai faham apa yang sedang terjadi padaku.... Kisah Nabi Ibrahim di atas dapat aku kaitkan dengan diriku sendiri... Sungguh, setiap apa yang terjadi itu bukan kebetulan melainkan sebagai asbab untuk sesuatu yang bakal berlaku... :') -n-