Friday, September 28, 2012

Mentions ku penuh~

~✿>> Diganggu RIBUAN LELAKI RAMAINYA bukanlah menandakan betapa CANTIKNYA SI GADIS namun jelas menunjukkan betapa hebatnya si gadis TIDAK MENJAGA DIRINYA DAN MARUAHNYA..

p/s : Jangan sesekali dirimu MEMBUKA RUANG DIGANGGU LELAKI yang berpenyakit hatinya sekaligus boleh MENJATUHKAN MARUAHMU..jangan sampai diminati namun LANGSUNG TIDAK DIHORMATI..♥♥


Source: https://www.facebook.com/UstazahPilihan

I was scrolling down my fb account when I saw this. I stopped. And read it again. And suddenly I felt like being struck by lightning. Right through my head. And my heart. Hard. Sharp. This post appeared as my lovely friend, Sut, clicked 'like'. Yeah, you know how fb operates. 

Apapun, it really moves me. Thank you to the person responsible for sharing this. It 'wakes' me up. Really. :')

Just some Zizan bit here. Belum lama aku tinggalkan iPad, dah naik bilik, banyak notifications came out. Hairan juga. Siapa yang rajin tweet waktu ni. Rupanya this happened:



And this:
Whew. Punyalah penuh mentions aku tadi.. And I am sure mentions teman-teman #ZFC yang lain pun macam tu juga.. :) Thanks girls~ You made my day :)


Wednesday, September 26, 2012

Eeeep!!

This made me went...eeeep!!!!! Thanks so so much Akak Needa and Ain for making it happened! I feel so thankful to all my Zizaners twitter friends too : @nurRashid, @afqJZ, @hanishayden, @aunirozmi, @miss_syahbanu, @ainie86. Though I barely know 'em...I wouldn't be in there too if it wasn't because of 'em. Seriously, this made my night! :'D :'D :'D :'D :'D :'D :'D :'D

If you're wondering what 'the amazing present' is, it's a scrapbook done by Mel @MawarRedd. She amazingly and creatively made a super fantastic scrapbook containing all of our tweets and profiles. And kata Kak Needa, she too included my blog posts on "Untukmu Zizan" and "How Zizan Razak inspires me". I just went speechless when Kak Needa told me that. Seriously, rasa macam nak nangis pun ada. Hoho~ I can't be more than thankful for having them as my Zizaners' friends~! Love you~~ :'D

This is the link to Kak Needa's story about that amazing night:
http://nidahani.blogspot.com/2012/09/hantu-kapcai-preview-rombongan-cik.html 

And this is what Mel did:
Got this from Kak Needa. Ain't it amazing? ^_^
 

Monday, September 24, 2012

How Zizan Razak inpires me

There I was. Driving and smiling to myself. Feeling happy. It was 20 minutes before my class started and I was still on the road. Putting my shades on, wearing my new Aidijuma style tudong, I felt brand  new. And yes, it was the first day after our mid semester break. I was tweeting with Kak Needa this morning. And realised something. I am one more step closer to Zizan. I thought of him along the way and how he actually gave me a new hope in life.

To me, Zizan is just an ordinary guy whose interests are into cars, music and cute girls. What makes him different from the other guys is that he is funny and he knows how to capture people's hearts just by being himself, though sometimes he can get pretty annoying. How he inspires me? Well, one thing I love about him is his self of being humble and down to earth. He knows where he stands and he respects others as much as he respects himself. Moreover, he works hard to achieve his targeted goals and doesn't stop there. He doesn't stop himself from learning something new. He dares to accept any challenges and learns from mistakes. He loves his parents and family, he loves his best friend, Johan and he respects everyone else he meets. And, he sure knows how to have fun and really enjoy life.

Through my everyday life, I have Zizan in me. (Can I consider myself being a fanatic now?) Whenever I have emotional breakdowns, I will watch his videos, or at least just looking through his pictures. Or when I face a very difficult situation, automatically I will have him in my mind. I would think, "What would Zizan do when he is faced with such situation? Be brave, like Zizan" At times, I keep reminding myself to stay low, stay humble, just like Zizan. Though he is now at the top but he is trying to stay as himself as possible. Never look down on others. No arrogance. Tak mudah lupa diri. I still remember when he said something like "Saya takut dengan pujian kerana ia boleh buat saya lupa diri". These are not his exact words but he said something similar. And I love some of his sayings here --> http://adynadynda.blogspot.com/2012/02/pesan-dari-zizan.html

Whatever it is, Zizan has this psychological impact on me, making me to realise that life is meant to be lived, really lived. Achieve something, create history, have fun. Life is meant to be explored. Don't mind about other people's achievements, just mind yours. Thank you Zizan. Will always support you.

Image source : @zizanrajalawak (twitter)


Sunday, September 23, 2012

Puisi Adinda

Malam berseri, indah damai dalam hati
Kau berikan rasa ini hingga dapat ku bermimpi
Tentang maaf yang bersemi
Tentang cinta yang tak letih

Dan ku harapkan kau kasih
Tak perlu bertengkar lagi
Tak perlu menangis lagi
Biarkan kita mengalir sampai nanti


Lagu ini bertajuk Puisi Adinda, nyanyian Noah Band, the new Peterpan. Somehow lagu ini membawa aku ke kisah silam itu. Yang sudah lama ku tutup bukunya. And somehow lagu ini memujukku...
Thanks Ariel.. I love you :)



And the music video above is a beautiful instrumental version of once famous Peterpan's songs years back, Langit Tak Mendengar... I'm in love...

Saturday, September 22, 2012

Okay

There is no upper hand
I'm giving you mine
It doesn't have to end up wasting your time
There's things that I could say
But hear it my way
I want to let you know that it's all okay ...

I first listened to this song when Elizabeth Gillies sang it in one of the Victorious episodes. Yes, I watch Nickelodeon. I love it. The first time I listened to this song, I immediately fall in love. (And in that scene, her friend, Andre, fall in love with her too). I just searched for this video tonight and found that it's original singer is the Backhouse Mike. And the title is Okay. But, I love Liz's version more. Listening to her version makes me feel... happy ^_^

Tonight is the last Saturday night before our mid semester break ends. It wasn't really a break anyway. We've got lots of assignments to do and till now, I haven't really finish mine. It's weird (maybe) because I don't panic so much about it. I know I can do this. It's just that I don't want to rush things up. I love doing things step by step. Bit by bit. And towards the end, everything will be done before I knew it. Procrastinating? I don't do it much now. Well, maybe. But yeah, at least I know I can finish everything on time. 

I read Tun Dr Mahathir Mohammad's biography this morning. I must say that I look up to this man. He's got that x-factor to me. Quoting from his book : 

I have never wanted to lull the Malays into self-satisfaction and complacency. If one heaps accolades on people and say they are adept and able, when in fact they are not, they will make no effort to improve themselves and to rise to challenges. They will have no motivation or incentive to do so. A stern but caring rebuke can provide that motivation. (Tun Dr Mahathir Mohammad : A Doctor in the House, 2011)

I just love that paragraph. Nuff' said. :)

Last but not least for tonight,

Hee..just some Zizanititis thing between me and Kak Needa ;) And yes, Zizan rt'ed this ;)
Love you Zan~ <3 Love you Kak Needa~ <3 <3

Tuesday, September 18, 2012

Untukmu Zizan

Zan,
Tau tak?
Zizan buat saya senyum.
Zizan buat saya ketawa.
Zizan buat saya gembira.
Zizan penglipur lara di kala duka.

Zan,
Ini bukan cinta. Tapi sayang. Sayang sangat.
Kerana Zizan, saya berubah.
Kerana Zizan, saya menjadi lebih kuat.
Dan kerana Zizan, saya sedar, hidup ini sebenarnya lebih indah.
Bukannya hanya berairmata.

Zan,
Janji pada saya,
Janji pada peminat Zizan,
Janji pada diri sendiri,
Zizan tak akan berubah.
Zizan akan tetap menjadi seperti Zizan sekarang.
Zizan akan sentiasa membuat orang lain gembira.
Dan
Zizan akan sentiasa menjaga diri dan maruah Zizan, boleh Zan?

Saya hanya mampu menyokong dan mendoakan agar Zizan sentiasa dimurahkan rezeki, dijauhkan dari segala kontroversi dan terpelihara dari kekotoran dunia yang penuh dengan tipu helah ini. Amin~

Zan,
Kau sumber inspirasiku.

Photo courtesy of @cheeyeongfoo (twitter)

Sunday, September 16, 2012

Peace of Mind

Peace of Mind. By Jean Francois Maljean. Sebuah track instrumental yang sungguh-sungguh indah dan menyamankan hati setiap kali aku mendengarnya. Hilang segala kekusutan yang ada di dialam minda. Yes, I am that kind of person who opts for any slow and romantic instrumental music whenever I need to clear my mind. Dan setiap kali aku mendengar track ini, duniaku seakan berubah. Aku bagaikan berada di dalam sebuah taman yang penuh dengan hiasan bunga berwarna-warni, yang subur di dalamnya dengan pelbagai jenis pokok dan kelihatan beberapa ekor rama-rama berterbangan di sana sini. Aku bagaikan dapat menciuam aroma bunga yang ada... sungguh indah... :) Walaupun sebenarnya aku sedang duduk di kerusi sambil menghadap laptop. Hehehe...

Anyhow, minggu ini merupakan minggu yang fun and fantabulous! Setiap hari ku lalui dengan senyuman yang sentiasa terukir di bibir dan perasaan yang bahagia di hati :D I just love that feeling of being happy and cheerful. And for every second of it, I really-really thank God. Really do. Without His consent, none of these things would happen to me. 

I saw somewhere in one of my social media accounts tadi, someone says something like this (though it's not accurate): "Seorang wanita yang banyak tersenyum dan tertawa merupakan seorang wanita yang banyak menangis di suatu masa dahulu"... and I agree with that. And tadi juga, there was this one Indonesian show. The host said something like "Dia yang meninggalkan kamu akan berasa sungguh-sungguh menyesal dan dia akan cuba untuk pulang kepadamu. Bilang saja pada dia, boleh berteman buat selamanya tapi bukan bercinta buat selamaya" I can't agree more to that :) 

I believe in the Law of Attraction. I really do. Thanks to Rhonda Bryne for introducing that concept. And I am living in it now. Pada mulanya, aku tidak begitu percaya dengan prinsip ini. Namun aku mencuba untuk mengaplikasikannya ke dalam hidupku sehari-hari. And yes, it really works! As a result, I am where I am now. And I am who I am now. And I am still continuing to learn more and more about this life. 

I am really living my life. Everyday I wake up, the first thing that I do is to be thankful for this life and smile. And happiness follows after that. Give it a try, you! :D I have lots of things to be thankful for and I can't list them down here. I love my family so much! Love you Mummy, Babah. And to all my friends, I love you so much too (you know who you are, here and virtually).

Taken at Butterfly Garden in Tasek Merimbun, Tutong.


Saturday, September 15, 2012

Zizan lagi....



The first pic is credited to @cheeyeongfoo (his twitter account). I saw that picture from his facebook page and immediately I fall in love with it. Saved it and ta-da~ With my magic touch screen gadget, I made that cute pic up there. I was watching Zizan's video during the Hantu Kapcai promotion and somehow he managed to make that session as santai as ever. And I quote his sayings from that video.

And the second pic's caption says like this: "Yep. I love that sentence at the bottom" Enough said ;)

Kenangan Terindah di Bulan September


Tengok tu? Cantik tak? :D :D 13 hb September, 2012. Hari Khamis. Hari yang tidak akan ku lupakan. Banyak kenangan manis yang berlaku pada hari ini. Aku tidak ada kuliah pada hari Khamis, jadi I decided to stay home je. Buat assignments dan mengulangkaji pelajaran. 

***
Jam 10:00. Aku terdengar bunyi enjin motorsikal sedang menuju ke kawasan rumahku. Posmen! :D :D Hahahaha entah aku tak tau macamana tapi memang dari dulu aku suka menunggu posmen. Suka sangat menerima surat walaupun hakikatnya aku jarang menerima surat. Hehehe... Dari bilikku, aku mengintai sang posmen yang menghantar surat ke rumah jiran. Tatkala dia melintas depan rumahku, aku hanya memerhatikannya. Hoping for him to stop by. Aku letakkan pipiku dan telapak tanganku di cermin jendela sambil memerhatikan ke mana arah tujunya sang posmen tadi. And yes! Dia singgah! Ada beberapa keping surat yang aku nampak dia masukkan ke dalam post box rumahku. Aku biarkan dulu perasaanku yang membuak-buak dan 'pura-pura lupa' akan adanya surat di post box kerana aku ingin menyiapkan assignment sebelum aku keluar rumah. Kes malas nak turun lah tu walaupun hati sudah terasa gatal sangat nak buka post box. Hahaha... Aku teruskan lagi dengan tugasan assignmentku.

***

Tengahari. Aku turun dan terus membuka post box. Ada sekeping kad untukku!! Menyampaikan pesanan untuk mengambil parcel di pejabat pos. Dan pada detik itulah aku tahu bahawa buku Diari Heliza Helmi sudah sampai! :D Dan pada petang itu juga, aku terus pergi ke post office and yes! :D :D Happy nya aku bila aku memegang buku itu!! :D Dan yang membuatku gembira ialah buku itu bersertakan autograph Heliza! Thanks to Ain (my friend in Kelantan, Ija's close friend) for making it happen! :D :D Oh, pada tengahari itu juga, Mummy ada bagi aku hadiah. Sepasang kain yang dia order dari adik kawannya dari luar negeri. Which negeri, I don't know but it is beautiful!!! Thanks Mummy!! <3 <3

***

Jam 5 petang. Aku sudah pun bersiap untuk pergi ke rumah Sut :D Untuk menghadiri barbecue. Satu plan yang sungguh-sungguh spontan :) Entah mengapa pada awal-awal itu aku nervous. Hehehe Mungkin nervous nak jumpa family Sut? Mungkin... Sebab belum pernah kenal mereka sebelum ni selain daripada Sut seorang... 

***

Jam 6 petang. Aku baru sampai di rumahnya. Traffic jam menyebabkan perjalanan 20 minit jadi sejam. Fuh~ Dalam kereta aku hanya menahan sabar dan mengasyikkan diri mendengar dan sing-along dengan lagu-lagu Miley Cyrus. Setibanya aku di rumah Sut, aku parked my car di belakang. Assuming my other friends sudah datang, in which my assumption salah. Haha.. Anyhow, aku berkesempatan bermain dengan si handsome Elman! OMG... He is so so adorable!!!! Eeeee~~~~~ Too bad I couldn't make him laugh very much. Belum cukup skills nak buat baby ketawa. Hehehe~ But yeah, he is sooooooo cute!!! I think I can smell him till now.

***

Jam 7++ Kawan-kawanku yang lain baru sampai. Aktiviti memanggang juga baru bermula. Hidangan kolo mee yang menyelerakan menjadi permulaan. Dan seterusnya sesi makan-makan dan hanging out. It was really a wonderful night. I just can't describe it in words. Only kami berlima yang faham apakah rasanya. Kami as in, me, Sut, Zira, Nad and Biqah :D Really, it was a fantabulous night. :D Ahhh... *reminiscing....the laughs, the smiles, the joy and happiness we shared that night...And thanks to Sut and sister sebab bagi aku that cute little blue frog for my iPad :D Ahli keluarga Sut memang baik-baik semuanya and we felt so welcomed. Homey rasanya di sana.. :D And aku pulang dari sana sekitar jam 1040 malam. Itu pun setelah adikku berkali-kali menghantar sms supaya cepat pulang sebab ada surprise katanya. 

***

Jam 1115pm. Aku sampai rumah. Setibanya aku di dalam bilik, adikku menyuruh aku menutup mata. And I did. As soon as I opened my eyes, I screamed! "Aaaaahhhhh~!!!!!!!!!! " and there it was, in her hands, I saw a paperbag with Zizan's pic on it. It's the Zizan's Fan Club paper bag! And immediately aku tahu apa yang ada di dalamnya. And yes! It is the polo shirt from ZFC!!!! Hampir saja aku menangis sebab terlalu gembira!! Rupanya my uncle ada menghantar that 'surprise' semasa aku berada di rumah Sut dan he didn't even tell me that he was coming! God, I was so so so so so happy!! And yes, I can't describe it in words how happy I was!!!!

***

September 13th, 2012. A day to be remembered. Full of surprises and happiness :D Alhamdulillah for giving me this day :D :D

Tuesday, September 11, 2012

Young at heart

Aku hanya memerhatikan gelagatnya dari jauh. Sungguh mencuitkan hati. Sungguh comel. Aku hanya tersenyum sendiri. Walaupun umurnya sudah menjejak 28 tahun, namun dia tidak kelihatan begitu. Dia berbual mesra bersama beberapa orang yang tidak aku kenali. Dia yang mengenakan t-shirt biru dan sepasang jeans biru tua serta sepatu putih kelihatan begitu gembira dengan kehadiran orang di sekelilingnya. Sesekali dia menjelingku sambil tersenyum. Aku turut membalas senyumannya dan duduk diam tidak jauh dari situ. 

'He is young at heart,' bisik hatiku. Beberapa minit selepas itu, dia berjalan menuju ke arahku. Aku senyum lagi. Lantas aku bertanya, "Zizan, how old are you exactly? Awak ni macam kanak-kanaklah," aku senghaja menyakitkan hatinya. Ingin melihat apa reaksinya. Dia senyum. Lalu mengambil tanganku dan meletakkan telapak tanganku di dadanya. Aku terkejut. Terasa wajahku panas. "I am always young at heart," katanya sambil merenung mataku. Dia tersenyum lagi. Aku terdiam. Jantung berdegup kencang. Belum sempat aku berkata apa-apa, alarm clock iPad ku berbunyi. Aku tersedar. Subuh.

Haaaiiiii......malas lah aku dengan mimpi-mimpi macam niiiii..... Hah, ni lah baju yang dia pakai dalam mimpi tu...Exactly the same!

Photo courtesy : https://www.facebook.com/cheeyeongfoo

Wednesday, September 05, 2012

Hati memilih untuk bahagia

Malam berganti siang, siang berganti malam. Pejam celik pejam celik, sekarang sudah pun memasuki 19 Syawal 1433H. Rasanya belum terlambat untukku mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin buat seluruh umat Islam terutama ahli keluarga dan sahabat handai yang jauh mahu pun dekat. Alhamdulillah, aku sendiri turut merasa kemeriahan Raya tahun ini walaupun diselang-selikan dengan perasaan sedih dan berdukacita apabila mendengar berita-berita yang kurang menyamankan hati di luar sana. Dunia...dunia... Bila ia dikejar, semakin ia membuatkan hati ini menjadi tamak. Ingin lagi dan lagi. Sehingga lupa tujuan dan matlamat sebenar di dalam hidup.

Ya, aku sedar di akhir-akhir ini, hidupku terlalu sibuk dipenuhi dengan urusan dunia sehingga kadangkan aku sendiri merasa terlalu lalai dan hanyut dari tujuanku sebenar. Sinar itu sebenarnya yang ku kejar. Yang ku idam-idamkan. Yang ingin ku capaikan. Yang ingin kugapai. Adakalanya aku merasa dekat sangat dengan-Nya sehinggakan apa yang aku inginkan dikabulkan. Aku merasa selamat dekat dengan-Nya. Dan adakalanya aku merasa terlalu jauh dari sinar-Nya sehingga membuatkan aku terlalu lalai dan alpa. Lupa dan hati mula terasa resah dan kelam. Bagaikan melalui terowong yang gelap, tiada cahaya. Dan pada saat inilah hati ini mula menangis dan meronta agar tidak dijauhkan sinar itu. Agar tidak diambil hidayah yang diberi. Dan agar tidak dijauhkan dari-Nya.

Aku bersyukur kerana dengan menjaga dan memahami kehendak hati ini, aku telah dapat melangkah perlahan-lahan menuju ke arah sinar itu. Aku mempunyai rakan-rakan yang mempunyai tujuan yang sama, walaupun mereka telah melangkah lebih jauh dari aku. Namun aku bersyukur sekali kerana mereka sentiasa menghulurkan genggaman tangan yang erat untuk membantuku sama-sama melangkah ke arah sinar itu. Alhamdulillah... :') Semoga umur ini dipanjangkan untuk menggapai sinar itu. Amin...

Baru-baru ini, aku menerima satu sms dari seorang sahabat lama yang sangat-sangat ku kenal luar dan dalamnya. Perpisahan dipersetujui di antara kami demi menjaga hati dan persahabatan yang terjalin. Sms itu mengatakan bahawa Raya tahun ini agak kelam dan tidak berseri. Begitu berlawanan sekali dengan Rayaku. Yang sebenarnya jauh lebih meriah dan indah walaupun sederhana. Aku merasa kasihan sebenarnya... Tapi... Itu apa yang dikehendaki hati. Kalau hati ingin bahagia, apa yang ada disekeliling akan turut membahagiakan, walaupun sebenarnya tiada apa yang membahagiakan. Namun, sekiranya hati memilih untuk bersedih, walau banyak mana pun harta yang ada, walau ramai kawan sekali pun, apa yang dipandang dan dirasa hanyalah kesedihan. Tiada kebahagiaan. Malah setiap senyuman yang diberikan mungkin dianggap sebagai satu sindiran. Itu adalah pandangan dari mata seorang pesimis.

Ok, sebelum aku bermotivasi panjang lebar, lebih baik aku berhenti di situ sahaja. Hehehe... ;) Apapun, aku sekarang merasa lebih bahagia dan gembira berbanding dengan sebelum ini. Aku telah banyak belajar dari pengalaman dan memerhatikan orang-orang di sekelilingku. Kebahagiaan bukan bermula dari orang lain. Ia bermula dari kita sendiri. Jika kita sendiri tidak memilih untuk bahagia, masakan kebahagiaan itu datang, kan? :) Ok dear, enough with the lecture.... Sebelum itu, aku sudah mula memegang hadis ini sekuat-kuatnya :

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Rebut lima perkara sebelum datang lima perkara. Masa sihat sebelum sakit, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sibuk, muda sebelum tua dan hidup sebelum mati.” (Hadis riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi)

Ok... selamat malam :)